facebook KLIK PANGKAH UNTUK TUTUP Button Close
loading...

Wow! Lelaki Ini Tak Sengaja Jumpa Bandar Bawah Tanah Berusia 5000 Tahun


Ia kedengaran seperti sebuah cerita dongeng alam fantasi - sebuah bandar yang besar di bawah tanah yang di penuhi terowong dengan ruang yang luas mampu untuk memuatkan lebih daripada 20,000 orang, yang selama ini berada di bawah tanah.

Penemuan itu satu penemuan yang luar biasa yaitu sebuah bandar bawah tanah, Derinkuyu, sebuah kompleks 18 tingkat ditemui di kawasan itu apabila seorang lelaki memecahkan dinding untuk pengubahsuain sebuah projek.

Bandar bawah tanah ini dibina, seperti Derinkuyu, di zaman Byzantine, untuk melindungi penghuni daripada peperangan relligious di rantau ini.

'Ini penemuan baru yang tidak ubah seperti menemui, mutiara baru, berlian baru, emas baru,' jelas Datuk Bandar Nevsehir, Hasan Unver, kepada National Geographic.

Kerja-kerja pembinaan dan pengubahsuaian yang dirancang telah dibatalkan setelah penemuan itu dan sedang di kaji oleh ahli arkeologi mengenai terowong itu.
loading...
Wow! Lelaki Ini Tak Sengaja Jumpa Bandar Bawah Tanah Berusia 5000 Tahun  Wow! Lelaki Ini Tak Sengaja Jumpa Bandar Bawah Tanah Berusia 5000 Tahun Reviewed by Unknown on 9:45 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.