facebook KLIK PANGKAH UNTUK TUTUP Button Close
loading...

Anak Suka Sedekah. 1 Hari Dia Terlupa Bawa Duit Belanja. Apa Jd Seterusnya Buat Ramai TERHARU !!!

Anak Suka Sedekah. 1 Hari Dia Terlupa Bawa Duit Belanja. Apa Jd Seterusnya Buat Ramai TERHARU !!! | Anak akk baru f2. Ni kisah tahun lps. Nama anak akk ni aisyah. Aisyah ank sulung akk. Akk selalu bg duit kt dia sbb kdg2 bila akk x ada cash atau duit kck sng mnta pinjm kt dia. Mksudnya dlm setiap masa at least rm100 ada dlm beg duit dia.


Sekadar Gambar Hiasan.
Satu hari dlm satu perjlnan akk dgn aisyah singgh solat di sebuah masjid. Akk tnggal handbag dlm kete dan lupa nk bawa duit utk sedekah tabung masjid. Jadi akk tnya aisyah. Aisyah bawa duit tak? Dia jawab ada. Jadi akk pesan. Nnti lps solat masukkn duit sikit dlm tabung masjid. Dia ckp ya.
Otw ke kereta akk tnya. Dh masukkn duit dlm tabung masjid? Dia jwb ya. Akk tanya berapa? Dia jawab : entahlah. Aisyah x kira. Aisyah masukkn jer semua duit yg ada.
Dlm hati akk rasa ok. Masuk dlm kete nnti nk bg blk duit aisyah tu.
Tp atas takdir allah akk lupa. Terlupa terus. Esok ptg bru akk ingat. Time tu air mata ibu mmg berlinang.. sbb ank akk sekolh petang. Akk x dpt bygkn ank akk klparan di sekolh. Akk tanya bibik. Aisyah mkn tak sblm pg sekolh. Bibik jwb aisyah x makan. Lagilah akk rasa sebak sbb akk tahu aisyah ni dia jns tdk meminta. Dr kcl dia mcm tu. Klu tak ada x apalh.. dia mmg jns mcm tu.
Akk pg ambil dia sendiri kt sekolh ptg tu. Dlm hti pln nk bawa dia pg mkn. Tapi bila dia masuk kete ceria jer wajah. Lps salam akk tanya. Tak lapar ke sbb umi lupa bg duit. Dia jawab taklah. Aisyah makan nasi tadi waktu rehat.
Aiikkk dapat duit dari mana akk tanya?
Dia kata mmg dia x bawa duit dtg sekolah. Dia tahu dia x ada duit tp dia mls nk mnta. Tiba2 kat sekolah cikgu buat kuiz. Semua pelajar x dpt jawab. Aisyah sorang saja blh jwb. Sbg hadiah cikgu bg rm5 kt aisyah. Jd dptlh aisyah mkn waktu rehat tadi umi….
Allah….
Terisak2 akk dlm kete..
Mcm2 perasaan ada time tu.
Samalh mcm kisah wan.
Smg kalian trs mnjadi generasi contoh kepada semua lapisan masyarakat.. insyaallh. KREDIT FB Busseroa Abd Jalil
loading...
Anak Suka Sedekah. 1 Hari Dia Terlupa Bawa Duit Belanja. Apa Jd Seterusnya Buat Ramai TERHARU !!! Anak Suka Sedekah. 1 Hari Dia Terlupa Bawa Duit Belanja. Apa Jd Seterusnya Buat Ramai TERHARU !!! Reviewed by Nur Fadah on 7:08 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.